Açıklama
Çocuk Resim Analizi Eğitimi Hakkında
Açıklama:
Çocukların sağlıklı gelişim gösterebilmeleri için onların iç dünyalarının ne durumda olduğunun bilinmesi önemlidir. Çocukların yaşadıkları psikolojik sorunlarda kendilerini ifade etmelerinde açık ve rahat gördükleri alan çizdikleri resimlerdir. Sadece psikolojik sorunları değil, psikolojik iyi oluşları hakkında da fikir sahibi olabilmek için resimlerin analiz ve yorumlama tekniklerini bilmek gerekir. Bu eğitim sadece eğitimcilere değil aynı zamanda anne ve babalara yönelik olarak kolay anlaşılır, uygulamaya dönük, bol örnekli ve bilgiye ulaşma yollarının gösterecek şekilde LMS modülümüzden her türlü dokümana ulaşabilmenize olanak sağlacak şekilde hazırlanmıştır. LMS sistemimizde her konuya ilişkin görevler ve ödevler, destekleyici videolar, makaleler yer almaktadır. Online yapacağımız eğitimin yanında asenkron bir şekilde eğitimenimize sorular sorabilir, tartışmalara katılabilirsiniz.
Eğitimin Hedef Kitlesi:
Ebeveynler, psikologlar, eğitim koçları, psikolojik danışmanlar, çocuk gelişim uzmanları, okul öncesi öğretmenleridir.
Eğitim Süresi:
40 saat olarak planlanmıştır. 30 saat online eğitim, LMS içeriği erişim, eğitim sonu 1 saat sınav, 5 saat uygulama, 4 saat süpervisörlük şeklinde planlanmıştır.
Eğitim Sonunda Verilecek Materyaller:
Eğitim Sertifikası (Devlet üniversitesi ve Genç Bilge Danışmanlık onaylı), kitapçık (e-book)
Eğitmen:
Uzman Sedef Göktaş
Eğitim Koordinatörü:
Doç.Dr. Hasan Said Tortop
Eğitim İçeriği:
1. Çocuk Resimlerinin İncelenmesi Ve Tarihçesi
2. Çocuk Resimlerine İlişkin Yaklaşım ve Görüşler
2. Çocuğun Çizgisel Gelişimi
2.1. Karalama Dönemi ( 2–4 yaş)
2.2. Şema Öncesi Dönem (4–7 yaş)
2.3. Şematik Dönem ( 7–9 yaş )
2.4. Gerçekçilik Dönemi ( 9–12 yaş)
2.5. Mantık (Görünürde Doğalcılık) Dönemi (12- )
3. Çocuk Resimlerinin Özellikleri
3.1 Resimde Figür ve Nesnelerin Anlamları (Ağız, Gözler, Burun, Kulaklar, Dişler, Saçlar, Çene, Boyun, Omuzlar ve Gövde, Göbek, Kollar, Eller, Bacaklar, Dizler, Ayaklar, Cinsel organlar)
3.2. Eksik Bırakılmış Çizgilerin Anlamları
4. Çocuk Resimlerinde Çizgilerin Yorumu
4.1. Büyük Resimler
4.2. Abartmalı Çizgiler
4.3 Kâğıtta Yer Yön Seçimi
4.4 Kağıt kullanımı
4.5 Çizgiler
4.6 Renkler
5. Resimlerin Yorumlanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
5.1 İnsan Figürlerinin Azlığı
5.2 İnsan Figürlerinin Çokluğu
5.3 Arkası Dönük İnsan Figürü
5.4 Aile Üyelerinden Birinin Eksik Çizilmesi
5.5 Aile Üyeleri Arasına Nesneler Çizilmesi
6. Aile ve çocuk resimleri
6.1 Çocukların yaptığı “aile” resimlerinin yorumlanması
6.2 Çocukların resimlerinde yer alan figürler
6.3 Çocuk çizimlerinin değerlendirme amaçlı kullanıldığı bir vaka örneği
7. Resim değerlendirme testleri ( goodenough- harris, koppitz)
8. Süpervizyon ve değerlendirme
Eğitim Tarihi:
18 Şubat 2020 -23 Şubat 2020
Erken Kayıt Ücreti ve Tarihi: 450 TL (son tarih 05 Şubat 2020)
Geç Kayıt Ücreti ve Tarihi 550 TL ( son tarih 17 Şubat 2020)
Kontenjan:
15 Kişiliktir ( son 13 kontenjan kalmıştır 10.01.2020)
Eğitmen hakkında

<p>1993, Muğla doğumluyum. Lise eğitimimi Fethiye Ömer Özyer Anadolu Öğretmen Lisesi'nde tamamladım. Pamukkale üniversitesinde okul öncesi öğretmenliği lisans mezuniyetimin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde okul öncesi eğitim alanında resim analizi üzerine yüksek lisans yaptım. </p> <p>Geçmiş,şimdi ve gelecek. Geçmiş atalarımız, bugün biziz, yarın çocuklarımız. Her çocuğun bir birey olduğu her bireyin de biricik olduğu aşikar artık. Ve fakat biz kendi çocugumuzu ne kadar tanıyoruz? Tanımak için ne uğraş veriyoruz veya? Yemek,su, oyuncak, refah bir hayat için kendimizden fedakarlık.. Yeterli mi? Şahsen benim için yetmez. Benim için yetmez çünkü o benim geleceğim, senin geleceğin, bizim geleceğimiz. Bu bağlamda geleceğimiz noktada verdiğimiz uğraş da o denli önemli. Ve ben bu uğraşa hayatımı adıyorum. </p> <p>Çocuklarımızı davranışlarıyla, oyunlarıyla, söyledikleriyle ya da söylemedikleriyle tanıyor,biliyoruz. Peki ya bir okul öncesi dönem çocuğu kendini kelimelere nasıl dökebilir? Bir alternatif resimlerle..Resimlerden, çocuğun çizimlerinden, çizmeye nereden ve kimden başladığından, kağıdı tutuşundan, kullandığı renklerden, çizmeyi unuttuğu ya da çizmeyi abarttığı vücut organlarından iç dünyasını, ailesini, çevresini nasıl gördüğünü öğrenebiliyoruz. </p> <p>Bu eğitimle vermeyi amaçladığım konu, çocuğu doğru tanımak. Doğru tanıyarak ona doğru ve güzel gelecek sağlamak..Hepimiz için. Benim tek umudum çocuklar, sizin de öyle olması dileğiyle.</p>